• Kontrast
    • Układ
    • Rozmiar czcionki

12 listopada w remizie OSP w Janiszewie odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu Gminnego Ośrodka Kultury „Wozownia” pt. „W poszukiwaniu dawnych przepisów na dania kuchni tradycyjnej”.

Podczas warsztatów członkinie według tradycyjnych receptur naszych babć stworzyły pyszne potrawy, przypominające smaki dawnych lat.

Daniem głównym była gęś faszerowana cytrusami i ziołami, skąpana w sosie własnym na pysznej czerwonej kapuście z żurawiną, wiśnią i miodem. Szare, przecierane kluski i kopytka zostały okroszone na bogato boczkiem z cebulką. Kolejną potrawą był gzik z cebulką i ziemniakami w mundurkach oraz kapusta zasmażana. Nie mogło zabraknąć oczywiście tradycyjnej sałatki jarzynowej

Na deser podano ciasto marchewkowe oraz rogaliki z marmoladą i serkiem